*Cream Puff
- 1/2 cawan butter
- 1 cawan air
- 1 cawan tpg gandum (diayak)
- sedikit garam
- 4 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanila
cara2nya:
1. masukkan butter dan air ke dalam periuk, panaskan di atas api sehingga mendidih, setelah butter tadi larut bersama air masukkan pula secawan tpg gandum yang tlh di ayak yerrr
2. kacau tepung bersama butter tadi dgn laju sampai tepung tu x melekat pada periuk kemudian ttp api dan masukkan ke dalam bekas
3.pukul sebiji demi sebiji telur kat dalam acuan tadi, masuk sebiji pastu kacau ulang lngkah yg same utk 4 biji. dah ciap pukul masukkan esen vanila.
4. buat bulat2 cream puff tu tadi pastu letak kat atas loyang yg di lapik aluminium foil (sapu butter) sebab xmo bagi cream puff tu melekat kat ats aluminium foil tu.
5. dah ciap buat bulat2 comel2 cream puff tadi tu blh la masukkan ke dalam oven selama 25 min dgn suhu 200c, bila cream puff tu da jadi kaler perang2 tu da blh buat keluar.
hurmm cam comel jew cam sedap jew ....
untuk inti si cream puff ni lak kita buat sos kastard:
- 2 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar tepung kastard
- 1 1/2 cawan susu segar (msjenn guna dutch lady)
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanila
- 3 sudu besar gula (ikut selera msing2)
caranya senang sgt, masukkan semua bhan tadi ke dalam periuk kacau dengan api sederhana okey, nanti hangit lak sos tu, da ciap kacau blh la masukkan ke dalam cream puff tu...
cream puff kena belah ckit kat tgh dia pstu masukkan sos kastard tadi.
*da siap semua ambil gula aising pastu tabur laahh kat atas cream puff gebu tu nk lagi sedappp hias coklat masakan kat atas cream puff tu hurmm gerenti x cukup kena buat lagi hahahaha
No comments:
Post a Comment